Eretz-İsrael (İsrail Toprakları) Yahudi halkının doğduğu yerdi. Dini, siyasi, tinsel kimliği burada şekillendi. İlk kez burada bağımsızlığa ulaştılar, ulusal ve uluslararası düzeyde kültürel değerler yarattılar. Tevrat ilk kez burada medeniyete sunuldu.
Yusuf BESALEL
Nagidı Ortaçağda İslam ve (bazı Hıristiyan) ülkelerinde Yahudi cemaatinin başı olarak tanınan şahıs.
Reş Galuta: Sürgündeki Yahudi cemaatlerinin başkanı anlamındaki Aramice kökenli terim. Bu terimle Bâbildeki Yahudi cemaatini Yahudi olmayan yöneticilere karşı temsil eden kişi tanımlanırdı. Bu makam, babadan oğula geçer ve sahiplerinin Kral Davidin soyundan geldiğine inanılırdı. Talmud, Reş Galutaya 2. yüzyıldan beri değinmektedir ve bahis konusu olan 15ᆥ Reş Galutanın en ünlüsü, Mar Ukba adlı din bilginidir. Reş Galuta, vergi toplamak, suçluları cezalandırmak gibi yetkilere sahipti. Yetkilerininin gücü, kendisinin Kral veya Halife ile olan ilişkilerine bağlıydı. Reş Galuta, Geonik dönemde Halifeden önce Geonimin onayını almalıydı
Roş Yeşiva: Yeşiva Başkanı. Yeşivanın başındaki Rav, eski devirlerde aynı zamanda tüm cemaatin de başkanıydı.
Şofetim: Hakimler, mahallî yöneticiler. Yahudiler, Yeoşuanın ölümünden sonra Tanrının emirleriyle çelişen davranışlarda bulunmuşlar ve Tanrı da onları buna karşın düşman egemenliğine sokmuştur. Tevrat, Yahudilerin özgürlüklerine kavuşmak için Tanrıya yalvardıklarında, Tanrının onlara Hakim-Yöneticiler gönderdiğini yazar. Bunların bazıları: Otniel Ben Kenze, kadın peygamber Devora, Gideon, Avimeleh, Yiftah ve Simsondur.
Zugot: Mişnanın "Avot" (Atalar) (14ᆣ) faslının açılış bölümünde belirtilen ve Sözlü Yasanın iletimini sağlayan beş çift öğretmeni belirten İbranice kelime. Geleneğe göre; bu çiftlerdeki birinci şahıs, başkan (Nasi), ikincisi ise başkan vekili (Av Bet-Din) idi. Bu kişiler, Bet-Amikdaşın Taştan Oyulmuş Odasında toplanan Sahnedrin Meclisinin başındaydılar. Makabiler İsyanı öncesi ile Tanaim dönemi arasında yaşamış bölge lideri çiftleri şunlardır: 1- Yose Ben Yoezer ve Yose Ben Yohanan (M.Ö. 160tan evvel); 2- Yoşua Ben Pesahya ve Nittai (M.Ö. 130 dolayları); 3- Yuda Ben Tabbai ve Şimeon Ben Şetah (M.Ö. 100ᇟ dolayları); 4- Şemaya ve Avtalyon (M.Ö. 1.yüzyılın sonlarına doğru); 5- Hillel ve Şamay (M.Ö. 1. Yüzyılın sonu ile M.S. 30 arası). Her biri önemli bir Tanaim okulu kurmuştur.
Kaynakça: "Yahudilik
Ansiklopedisi", Cilt I, II, III
Yusuf Besalel